Un Tarhanası Yaptım, Mutluyum !! :)

Yapsam  mı yapmasam mı günlerce tereddüt içinde kaldığım tarhanayı nihayet yaptım. Bu güne kadar kayınvalidem yapıyordu aslında ama artık rahatsızlandıktan sonra yapmıyor. Ben de bu güzel mirası aslında ondan görerek öğrenmek isterdim, çünkü kendisi harika tarhana yapar ! Ama yine de onun tavsiye ve tariflerine uyarak ve internetten de yaptığım araştırmalarım neticesinde tarhana serüvenim başladı. 2 Kilo undan yapmaktı niyetim aslında ama hamur cıvık olunca 4 kilo un kullandım :D şuanda iki kış yetecek kadar tarhanam var :))

2 kg Mevsim domatesi,1 kg kırmızı ve1kg yeşil biber, 1kg süzme yoğurt, 1 baş sarımsak, maya, kuru nane, pul biber, tuz ve 4 kg un (önce 2 kg kullandım, cok cıvık olunca az az koyaraktan bir baktım 2 kilo kadar daha un kullanmışım) kullanarak hazırladım hamurumu.
Benim domateslerim çok suluydu, daha susuz domates veya daha az domatesle daha az un kullanılabilirdi. Domatesleri rendeledim, sağımsağı,biberleri rondodan geçirdim, yoğurma leğenime aldım. çok az ılık suda 1 pk yaş mayayı erittim ve ekledim. yoğurdu, baharatları da koydum bir güzel karıştırdım. Ardından unu eklemeye başladım. Aslında kayınvalidemin de hamuru cıvık olurmuş, hatta eşimin anlattığına göre sofraya sererken kaşık kaşık atarmış. Ama benimki biraz daha katı oldu anladığım kadarıyla, Çünkü ben elimle minik parçalar halinde serdim sorfaya.. Tabi öncesinde hamurum bir 4 gün kadar ekşidi, kabardıkça karıştırdım. Bu arada işten geldiğimde her yer kapalı olduğundan evde ekşimsi bir koku oluyordu. Önceleri çok rahatsız oluyordum ve endişeleniyordum, eyvah hamur çürüdü dedim bir ara :)) Sonra öğrenince doğru yolda olduğumu anladım. Zaten gün geçtikçe koku da azaldı (ya da ben alıştım). Sıra büyük güne, hamuru sermeye geldi. Büyük bir sofra serdim mutfağıma, balkona yakın yaptım yerini. Evde olduğu sürece havalandı..



Bizim buraların iklimi kurak olduğunda ben bir günde bir kurur diye düşündüm ama 1 hafta sürdü tam kuruması ! Tarhana yapmak kolay gibi görünse de aslında çok zor işmiş, yani bir daha uzun bir süre yapmayı düşünmüyorum, O yüzden bunu kayıtlara geçmeliyim:)) hamuru sererken ne kadar büyüklükte parçalar koyayım diye düşündüm, sonra böldüklerimi daha cabuk kurusunlar diye bir daha küçülttüm. İşten gelip üzerimi bile değişmeden tarhanamı kontrol ediyordum. Bu kadar uğraş boşa gidecek diye çok korkuyordum. Günden güne kurudu tarhanam.


Hergün biraz daha ufalttım, çünkü büyük parçalar halinde kalırsa sertleşince küçültmesi zor oluyor.


Son günler geçmek bilmedi, artık çok yorulmuştum ve tarhana görmek istemiyordum. O yüzden iki gün tarhanaya dokunmadım. Ama iyi yapmadığımı sonradan anladım. Tarhanam okadar kurumuştu ki artık ufalanmıyordu, bu haliyle de çorbada topaklanabilirdi, neyseki bir siteden okuduklarımdan aklıma bir fikir geldi. Rondodan geçirerek küçülttüm  ve Sonuuuuuç :


:))) çok mutluyum, çünkü görüntüsü kadar tadı da çok güzel oldu. Kayınvalidemin tarhanası gibi (tabiki onunkinin tadı yılların tecrübesiyle yarışmaz bile benimle ama yakın yani işte.. :P)
Şuanda sürekli tarhana çorbası yapıyorum :D, kociş te çok beyendi. Siz siz olun, ilk defa deneyecekseniz, çok az malzemeyle yapın, ben az daha hepsini çöpe atacaktım, o kadar sıkıldım ..

..ve Selda Bağcanın Tarhana Türküsüyle sizlere veda ediyor, yayında ve yapımda emeği geçenlere (domates-biber-yoğurt vs) teşekkür ediyorum :D



Yorumlar

  1. ellerine sağlık zahmetli olmuş ama sonuç harika hem besleyici hem doğal ne güzel ..

    YanıtlaSil
  2. tşk ederim gönül ablacım, en çok ta oğlum çok seviyor diye yaptım zaten..onun için her zahmete değer :))

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Değerli Yorumunuz için Teşekkür Ederim..

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bir Gülse Birsel Yazısı

Defter ciltleme

Keçeden Kitap Ayracı