Bebeklere Özel Peynir Yapımı

Ek gıdaya geçtikten sonra malum bebekler için pek çok şeyi özel olarak almak veya hazırlamak gerekiyor. Piyasada tuzsuz peynirler var ancak içeriğinde koruyucu olduğunu bilmek beni huzursuz ettiğinden şimdiye kadar hiç vermedim onlardan.. Birkaç defa tanıdığım bildiğim köy peynircisinden aldıklarımdan yedirdim kuzuma ama yine de kendim yapmak istedim, yaptım da! yapmak isteyenlere de tavsiye ederim, yapımı çok kısa sürüyor ve içeriği sadece süt ve yoğurt! Halk arasında süt kesniği olarak da bilinir ama içinin yağı alınmadığı için besin içeriği yüksek, mayalama görevini de yoğurt üstlendiği için bir o kadar masum bir peynir bu :)) oğluşum çok severe yiyor. Yapım aşamalarından bahsedeyim. Kullanacağınız yoğurdun iki katı kadar süt kullanıyorsunuz (ben ilk defa yaptığım için yarım kilo yoğurt 1 kilo süt kullandım, 200 g kadar bir peynir elde ettim).

Öncelikle sütümüzü güzelce kaynatıyoruz. Kaynamaya başlayınca içine yoğurdumuzu ekliyoruz (zaten hemen çökelekler oluşmaya başlıyor, ben çok ama çok az da tuz ekledim) bir güzel kaynatmaya devam ediyoruz.


Yeşil suyun miktarı arttıkça çökelek miktarı da artıyor, oluşan çökeleği bir bezin içine süzüyoruz.


Almasını istediğimiz şekli vererek üzerine bir ağırlık koyuyoruz (ben tencereyi koydum, siz farklı şeyler deneyebilirsiniz).

Çökelekler hızla birleşiyorlar o arada, yaklaşık 10 dakika sonra kalıp oluşmuş oluyor (siz kontrol edin kalıplaşana kadar bekleyin) Çok uzun süre bekletmeyin ama ağırlığın altında yoksa peynir  suyunu fazla kaybederse kuru olur, peynir yumusakken daha bir lezzetli ve yedirmesi de kolay. Ve işte peynir ! :)


Bebişlerimize sağlıklı peynirler yedirelim, protein ve kalsiyum çok önemli, tam almaları için ne gerekiyorsa yapalım, değil mi ? :))

Yorumlar

  1. bloğuma hoşgeldiniz çok memnun oldum peynir yapımı için teşekkürler evde yoğurt yapıyorum ama peynir aklıma gelmedi çok teşekkürler deneyeceğim

    YanıtlaSil
  2. siz de hoşgeldiniz gönül hanım.. bu tarifi yüksek kolesterolü olan bir abladan öğrenmiştim. "peynirler cok tuzlu, kendi peynirimi kendim yapıyorum evde" demişti ve bana birkez tattırdığında tadı damağımda kaldı, çok güzeldi. o zaman bebeklere de yedirmekte bir sakınca yok, gayet doğal:))

    YanıtlaSil
  3. mrhaba ne kadar yoğurt konuluyor acaba birsöylerseniz

    YanıtlaSil
  4. 1 kilo süt için yarım kilo yoğurt yeterlidir.

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. 2. denemem olacak ilkini bilmeziye yaptm nasıl olduysa şimdi bilinçli olacak insallah olur sağolun tekrar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben sürekli yapıyorum. genelde 2 kilo süt ve 1 kilo yoğurt kullanıyorum. bazen de göz kararı, kalan sütlerime yarısı kadar olacak şekilde yoğurt ekleyerek yapıyorum. eğer yumuşak olmasını istiyorsan üzerine çok fazla ağırlık koyma. başarılar :))

      Sil

Yorum Gönder

Değerli Yorumunuz için Teşekkür Ederim..

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bir Gülse Birsel Yazısı

Defter ciltleme

Keçeden Kitap Ayracı